מאת אדריכל כפיר גלאטיה אזולאי | קיי.או.טי אדריכלים | k.o.t architects​

עיצוב משרדי מכירות

 

עיצוב משרדים וסביבות עבודה הוא תחום גדול ורחב.

במאמר הזה אתמקד בעיצוב משרדי מכירות דרך תופעת הפופ-אפ שמככבת במגזר המסחרי.

משרדים הם משרדים.

סביבות ומרחבי עבודה בהן אנחנו עובדים ופועלים, לרוב גם נמצאים בהם חלק נכבד משעות היממה.

ישנם סוגים רבים של משרדים; חלקם קטנים יותר וחלקם גדולים יותר. חלקם מורכבים יותר מבחינת הפסיליטיז שהם מציעים וחלקם מורכבים פחות.

משרדי פרסום, משרדי שיווק, משרדי ממשלה, משרדי עורכי דין, משרדי הייטק, משרדי אדריכלים, משרדי מכירות, משרדי רפואה, ועוד ועוד ועוד. לכל אלו מכנה משותף קטנים וגדולים ככל שיהיו, שונים במהות שלהם ושונים בקהל אליו הם פונים, עתירי תקציב ועממיים יותר – בכולם יהיו אנשים, שולחנות עבודה, מחשבים, פינות ישיבה, פינות אכילה, פינות המתנה וכדומה. מה לעשות אנחנו עדיין מתעסקים במרחב פיזי, בנוי, מלאכותי. מרחב שתומך בשהות שלנו ומאפשר לנו להתקיים בתוכו. ובכך מאפשר לנו להיות פרודוקטיביים ולבצע את המטלות שלנו במסגרת העבודה.

מספר שניות, מספר שניות של קריאת מרחב הן מה שמשפיעות על אופיו של המבקר החדש שעבר בדלת ונכנס למרחב הפרטי של המשרד. אין ספק שרושם ראשוני טוב, כזה המספר סיפור ומכניס את המבקר לתוך מוד מסוים. הוא קריטי בתכנון ועיצוב משרדי מכירות.

משרד נדל"ן המשווק ומוכר פרויקטים למגורים, מתאפיין לרוב באורך חיים קצר.

הוא מורכב לפני או עם תחילת הבניה באתר, מתחיל לשווק ולמכור. ברגע שבו רוב הדירות נמכרו הוא מפורק ונסגר – ממש כלא היה, פוף ונעלם.

הבנייה שלו לרוב מושקעת ויקרה; טכנולוגיות בניה יקרים ומתקדמים, חומרים טרנדים וחדשים. כל אלו תפקידים להמם את המבקר, לקסום לו, לתת לו את ההרגשה שכאן זה הדבר הבא. בדיוק מה שהוא צריך ורוצה. העיצוב משכנע אותו ונותן לו ביטחון שהוא במקום הנכון.​

 

הקמת פגודת הברזל שמגדירה את אזור הלאונג והישיבה הסלונית - מורכבת במהירות ומפורקת במהירות; פוף כאילו לא היתה.   ( צילומים מתוך תהליך ההקמה )

מקרה מבחן

חברת נדל"ן גדולה פנתה אלינו לסטודיו וביקשה לתכנן ולעצב עבורה משרדי מכירות בתקציב מוגבל מראש.

עבור פרויקטים שהיא בונה ומשווקת למגזר הפרטי – דירות למגורים.

מאחר והשיווק והמכירה היו מיועדים לקבוצות רכישה, בזמן שיווק מהיר, הוצב לוח זמנים מוגבל לשבועיים עבור התכנון האדריכלי וההקמה.

 

הקו המנחה והעיקרון לפיו פעלנו היה להנגיש את הפרויקטים המשווקים לרוכשים פוטנציאלים תוך כדי חשיפה לעולם התוכן של עיצוב ולייפ-סטייל.

העברת מסר דרך העיצוב והתחושה שהחלל מייצר; אורבני, קצבי וצעיר, המעוצב עד הפרט האחרון.

 

תהליך התכנון והעיצוב נמשך כ-3 ימים בהם ההתייחסות הופנתה בעיקר לארגונומיה ולצרכיהם של האנשים שעובדים בחלל – אנשי המכירות.

 

יחד עם זאת הדגש בעיצוב החלל היה על יצירת אווירה אה-פורמלית, משוחררת , נינוחה. לא עוד משרד מכירות גנרי.

לצד הפן העיצובי עמד נגד עיננו ההיבט הפונקציונאלי שהנו סופר חשוב: "כמה אנשים נמצאים בחלל בכל רגע נתון?" / כמה מבקרים נמצאים בכל קבוצת רכישה והאם יש מקום ישיבה לכולם?" / "האם יחידת המטבח נוחה?" ועוד מני שאלות ומחשבות.

החלל הקיים חולש על שטח של 126 מ"ר והיה מחולק באמצעות קירות גבס גבוהים ל-3 חללים גדולים ששימשו לתצוגת רהיטים של מותג העיצוב

קסטיאל במתחם קסטיאל. החללים שגבלו בקיר חיצוני לרחוב היו סגורים ואטומים אליו ללא שום התייחסות. ללא דלתות, חלונות או מעברים - ממש קיר.

מתחם קסטיאל תל אביב, תוכנית מצב קיים לפני השיפוץ - חלוקת חלל בעייתית, אין אור יום טבעי, אפס התייחסות לרחוב משה מאור.

אסטרטגיה תכנונית

הקונספט העיצובי נטמע ברמת התכנית והתייחס לאתר כמעין חלל פנים של דירת מגורים.

היו בו; רחבת כניסה, שידת כניסה, סלון-לאונג', מטבחון, שולחן אוכל, "קיוביקים" המשמשים כחדרים, פינת טלוויזיה וכמובן שירותים.

 

 

בשלב הראשון הוחלט לפתוח פתחים רחבים בקירות החיצונים ולהתקין ויטרינות זכוכית שקופות

אל הרחוב. להחדיר אור יום טבעי, רך ונעים אל החלל. באמצעות אלו לייצר מבטים חוץ-פנים מן החלל החוצה אל הרחוב ולהפך. למעשה יצרנו חלונות ראווה שחושפים ומציגים את המתרחש בפני כל עובר אורח ברחוב ומקימים אתו אינטראקציה.

 

בשלב השני עמודי הבטון שהיו מחופים בעמודי גבס, נחשפו פעמים. פעם אחת פורק מסביבם הגבס ובפעם השנייה, באמצעות סיתות עדין, קולפו מהן שכבות הטיח העבים והלבנים. פעולה זאת יצרה אפקט של חלל במראה לופטי, תעשייתי, מעודכן ומחוספס.

הקונספט העיצובי נטמע ברמת התוכנית והתייחס לאתר כמעין חלל פנים של דירת מגורים.

שביל כניסה מפריד בין שתי אזורים; אוזר פורמאלי בו נמצאים הקיוביקים (חדרי מכירה), אזור זה מוגבה משאר החלל באמצעות במה מחופה בקורות עץ טבעי. ומיחצות זכוכית אקוסטית מפרידות בין חדר לחדר. האזור השני הוא האזור הלא-פורמאל, החוויתי בוא ממוקמים אזור הלאונג', המטבחון, "מתחם בית הקפה" ופינת הטלוויזיה.

 

תכנון התאורה נגזר מהעובדה שבמסגרת זמן ההקמה שהוקצב לפרויקט, לא ניתן לפרק או לשנות

את התקרה בצורה משמעותית ולכן השתמשנו בגופים נקודתיים שנתלו מעל שולחנות או בצורה חופשית בחלל בהתאם לאזור בו הם ממוקמים.

 

בסופו של דבר, המטרה הייתה לתת מענה לצרכים של היזם, לעמוד בלוח זמנים קצר מאוד וליצור

מקום בעל זהות ברורה. יחד עם זאת לטשטש את התחושה המשרדית הנפוצה, ולייצר מקום עבודה נעים, מזמין ופרקטי. שפה אקלקטית איחדה אלמנטים מבטון חשוף כמו רצפה ועמודים קונסטרוקטיביים לצד קירות צבועים בצבע שמן שחור. שימוש בחומרים "חמים וביתיים" כמו עץ טבעי וגס, טקסטיל רך כמו וילונות ושטיחים, וריהוט משלים תרמו להשגת התוצאה שאליה כיוונו.

"כבר בשלב הראשון, בו נפגשתי עם חזית המשרד נוצר מעין קסם ראשוני", החזית כולה משמשת כקיר ירוק, פראי וקסום עליו צומחת מזה שנים רבות צמחייה מטפסת מרהיבה הממסגרת את חלונות הויטרינה, החדשות שמשמשות, כחלון ראווה אל החלל, למעשה כאילו היו שם תמיד.

ריהוט משלים כמו שידות, ספריות, וכורסאות פוזרו בחלל, כמו כן גם אקססוריז ככדי חרס, כלי פורצלן, סלי נצרים, טקסטיל וקנציות ירוקות שידרגו והשלימו את המראה הסופי. פגודת הברזל באזור הלאונג'. 

אזור הלאונג' והישיבה מוגדר באמצעות "פגודת" ברזל. המייצרת חלל נעים ומזמין להתרווחות, והמתנה, כשלצידה ממוקם דלפק-בר ישיבה מוגבה ועליו צנצנות זכוכית המלאים בשלל עוגיות ומטעמים. המטבח השחור הממוקם בין עמודי הבטון החשופים, מאובזר במכונת קפה, מקרר, כיור, פינוי אשפה, ברז בירה, ואחסון.

בקצה המשרד ממוקמים שולחנות מכירה בתפזורת. אלו חופשיים לגמרי בחלל ומייצרים תחושה פתוחה ולא מחייבת של בית קפה. בשולחנות אלו מתבצעות עבודות שיווק ומכירה באווירת "פרי-סטייל" קלילה יותר. בהיקף החלל, הקירות נצבעו בצבע שחור אטום עד לגובה של 110 ס"מ מהרצפה, אפקט המתכתב עם חזית הבניין המקורי ובכך קושר את החוץ אל הפנים, מה שממשיך את הרצף אורבני. פס הצבע השחור מייצר משחק בו הוא מטשטש חלק מן הרהיטים ומאוורר את החלל, ומצד שני מבליט חלק אחר, כדוגמת שולחנות ה"שיש" הלבנים.  ( מי אמר ג'ונגל פראי...? )                                                                                                              

עומדים לפני פתיחת משרד או עסק?
מבולבלים, לא יודעים כיצד להתחיל, מלאים בחששות?
אנחנו כאן, בוא נדבר. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

k.o.t אדריכלים | גרשון שץ 15 תל אביב | טלפון במשרד 077-5116107 | פקס 077-5116117 | אימייל thekotproject@gmail.com